I foredraget kommer jeg grundigt rundt om vikingetidens danske militæranlæg Trelleborg, Aggersborg, Fyrkat og Nonnebakken, og desuden den mærkelige Ravning Enge-bro fra samme tid. Jeg vurderer de skriftlige kilder og gør rede for konflikten mellem Harald Blåtand og hans søn Sven Tveskæg, som jo endte med borgerkrig og Haralds død.
Og så når vi måske i fællesskab frem til et godt bud på spørgsmålet:
Hvem byggede og hvorfor?  Og vel at mærke, et bud der bryder totalt med den herskende opfattelse ("Hvor der er vikinger, er der skibe"). 

Gennem tiden har bl. a. Poul Nørlund og Tage E. Christiansen foreslået teorier, som vi med nye opdagelser og metoder har måttet forkaste. I dag er det Else Roesdahl m. fl. som næsten alle lytter til, når de forklarer ringborgene som "kongelige administrative centre" med en række forskellige formål. Dette hænger sammen med påstanden om at Harald Blåtand døde omkring 985  -  en moderne konstruktion uden ordentlig kildeværdi. På den anden side har vi så Poul Skaaning med en anderledes konkret idé. Den bliver imidlertid stort set ignoreret af de øvrige historikere, og det er denne manglende diskussion, jeg med foredraget prøver at råde bod på.   

Interesseret? Gå til  Kontaktl

 

www.trylleborgene.dk
Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk